Upala srednjeg uha ili Otitis media (OM) kako se stručno naziva, predstavlja zajednički termin za upalu sluznice srednjeg uha. Najčešće nastaje tokom infekcije gornjih disajnih puteva, praćena jakim bolom u jednom ili oba uha. Po učestalosti, upala srednjeg uha je druga bolest u dečjem uzrastu, iza upala gornjih respiratornih puteva. Prema različitim autorima 20% do 90% dece uzrasta do 10 godina ima bar jednom upalu srednjeg uha. Razlikujemo nekoliko tipova ove bolesti.

otitis-media-transp.png
Upaljena bubna opna
Pritisak na bubnu opnu i prisutna tečnost smanjuju pokretljivost kostiju srednjeg uha što uzrokuje oslabljen sluh
Bubna opna je inicijalno uvučena ka unutra, što uzrokuje osećaj bola
Eustahijeva tuba postaje upaljena i začepljena
Kako infekcija napreduje unutašnji pritisak tečnosti može uzrokovati da se bubna opna ispupči ka spolja.

Akutna upala srednjeg uha – Otitis media acuta (OMA)

Akutna upala srednjeg uha – OMA je naglo nastala upala sluznice srednjeg uva sa trajanjem upalnog procesa do 3 nedelje. Po pravilu nastaje nosno-ždrelnim (rinofarinksnim) putem, a uzročnici su virusi, bakterije ili se radi o simultanoj virusno/bakterijskoj infekciji. U 50% slučajeva je virus uzočnik, dok su ređe u pitanju bakterije.

Kliničkom slikom dominiraju lokalni simptomi, dok su opšti simptomi uglavnom blagi (pacijent nije bolesna osoba, već osoba sa bolesnim uvom). Glavni simptom je bol u uhu ili ušima. Mlađa deca će plakati, delovati mučno ili će imati problema sa spavanjem zbog bolova. Oko 50% dece sa infekcijom uha imaće temperaturu.

Učestale upale srednjeg uha
Dete na kontroli kod lekara

Najčešći znakovi i simptomi akutne upale srednjeg uha su bol u uhu (otalgija), curenje iz uha (otoreja), oslabljen sluh, uznemirenost i povišena temperatura.

Terapija akutne otitis media

  1. Primarno, u terapiji bola, preporučuje se primena lokalnih suvih toplih obloga na obolelo uvo.
  2. Takođe u svrhe ublažavanja bola preporučuje se paracetamol u odgovarajućoj dozi za uzrast, a prema telesnoj masi deteta.
  3. Antibiotici

Savet je da se antibiotici ne uključuju u terapiju akutne otitis media u prvih 48 h do 72 h bolesti, već da se dete samo prati, jer:

  • u 70%-90% dolazi do spontanog izlečenja unutar 7-14 dana za prvi put nastale OMA i sporadične OMA
  • rana primena antibiotika obezbeđuje ublaženje simptoma nakon 24 h, kada isti i spontano nestaju, a povećava se incidenca dijareje kod dece za 10%.

Nakon praćenja deteta, ukoliko ne dođe do poboljšanja, jave se znaci povišene telesne temperature i/ili pojačanje bolova u uvu, curenje iz uva ili se lekar odluči da odmah započne antibiotsku terapiju, antibiotik izbora je amoksicilin u dozi 80-90 mg/kg TM podeljen u tri doze.

Optimalna dužina trajanja antibiotske terapije nije precizno određena i kreće se prema preporukama autora od 5 do 10 dana.

Izvor: OTITIS MEDIA Nacionalni vodič za lekare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Novembar, 2004.