Многу луѓе мислат дека болката во увото е карактеристична за детството, меѓутоа, тоа е проблем што многу ги погодува и возрасните. Зошто боли увото и што може да се стори за тоа? Најдете ги одговорите во оваа статија.

Болката во едното или двете уши се јавува од неколку причини, иако има и такви кои воопшто не се поврзани со увото. Сепак, кога зборуваме за болка во увото предизвикана од некој проблем со увото, многу честа причина е инфекција или блокада на увото. Со цел подобро да ги разберете причините зошто увото боли и кои се сите причини за тоа, треба да започнете од почеток.

Анатомија на ушите

Anatomija uha

Анатомски увото се состои од три дела:

 • Надворешно уво
 • Средно уво
 • Внатрешно уво

Надворешното уво ги вклучува ушниот канал и надворешниот ушен канал, како и тапанчето, кое се наоѓа на границата помеѓу надворешното и средното уво. Средното уво се состои од три меѓусебно поврзани мали коски кои пренесуваат звучни бранови до внатрешното уво и Евстахиевата туба. Евстахиевата туба или цевка е канал што го поврзува средното уво со задниот дел на носот и служи за обезбедување вентилација и изедначување на притисокот со атмосферскиот. Внатрешното уво исто така се смета за најсложениот дел од увото и често се објаснува како лавиринт за уши составен од коски и мембрани. Внатрешното уво е комбинација на слух и рамнотежа и често е предмет на анализа кога пациентот има проблеми со слабост и вртоглавица.

Како што можете да видите, увото е многу сложен орган чие нарушување понекогаш поминува без симптоми, додека во голем број случаи има иритација, непријатност, болка, во потешки случаи оштетување, па дури и губење на слухот.

Зошто боли увото?

Болката во увото, најчесто, е придружен симптом што се појавува поради инфекција на увото. Овие инфекции можат да влијаат на ушниот канал или на средното и внатрешното уво, предизвикувајќи непријатност, горење, исцедок и болка.

Покрај инфекцијата, постојат голем број други причини / причини за оваа болка:

 • алергија
 • настинка
 • воспаление
 • повреди
 • пливачко уво
 • изгореници од сонце
 • проблеми со синусите
 • проблеми со забите
 • гласни звуци
 • ушен восок или церумен

Во зависност од сериозноста на ситуацијата и состојбата, понекогаш болката во увото исчезнува за 5-7 дена, додека за некои состојби е неопходно да се вклучи терапија со антибиотици и / или придружни медицински помагала.

Видови болки во увото

Важно е да се истакне дека постои акутна и хронична болка во увото. При акутна болка, најчесто станува збор за инфекција на средното или надворешното уво, додека хроничното воспаление на увото е резултат на блокирање на Евстахиевата туба, поради повреда, механички оштетувања, по инфекција на горниот респираторен тракт. Во двата случаи, болката може да биде незабележлива до многу изразена, и во зависност од придружните симптоми, неопходно е да се оди на лекар за дијагностички преглед и терапија.

Еден од најчестите проблеми со увото е отитис медиа, кој исто така може да биде акутен или хроничен. Можете да прочитате повеќе за тоа во нашиот следен текст.

10+ причини за болка во увото

Како што наведовме на почетокот, има многу причини зошто увото боли и во овој дел ќе се обидеме подетално да ги објасниме за да бидете информирани, навреме да ги препознаете симптомите и да реагирате на вистинскиот начин. Она што е карактеристично за скоро сите овие причини се симптомите, кои се слични и кај децата и кај возрасните и вклучуваат:

 • чувствителност на допир
 • блага, умерена до силна болка
 • гори во уво
 • црвенило и чешање
 • покачена температура
 • можно оток
 • оштетен слух
 • истекување на течности

Треска е скоро секогаш знак за инфекција на увото што влијае на ушниот канал или средното уво. Ушните инфекции се јавуваат за време на грип и настинки – вирусни воспаленија, тие можат да бидат предизвикани од бактерии – бактериски или среде повреда на увото. Болки во грлото, воспаление на грлото и крајниците, ларингитис, честопати имаат придружен симптом – болка во увото.

Честите мигрени, проблеми со забите, проблеми со синусите често се придружени со прободување и / или болка во едното или двете уши. Ова се случува затоа што има притисок врз нервните завршетоци кои повторно се поврзани со вилицата, што создава болка. Откривањето на причината и нејзиното решавање исто така ја решава болката во увото, иако секогаш се препорачува да се спречи болката со соодветни капки и медицински средства.

Сезонските алергии понекогаш може да се изразат преку болка во увото, бидејќи одредени алергени, исто така, можат да предизвикаат воспалителни процеси во средното уво. Ова воспаление повторно води до нерамнотежа на притисок што предизвикува блокада или болка во увото.

Пливачкото уво е инфекција на надворешниот дел на увото поради влегување вода во увото, било при секојдневно капење или пливање во вода, нуркање и слично. Тоа е вообичаена појава во летните месеци и може да предизвика значителна непријатност. Се третира главно со антибиотици, и може да се спречи со употреба на медицински средства кои, поради нивната специфична комбинација на состојки, имаат анти-воспалителни и превентивни својства и имаат корисен ефект врз овие и слични состојби.

Восокот од уво или церумен е исто така една од причините зошто увото боли. Имено, вишокот ушен восок води до блокирање на увото и во некои случаи, појава на болка. Важно е да се напомене дека во оваа или во други ситуации, не треба да посегнувате по стапчиња за уши, бидејќи и водата и церуменот само уште повеќе ќе туркаат во внатрешноста на увото и со тоа ќе предизвикаат поголеми проблеми. Наместо тоа, вишокот церумен генерално се отстранува со испирање, користење соодветни препарати или отстранување од страна на оториноларинголог.

Повредите и / или туѓите тела во увото се исто така една од причините за појава на болка. Ова почесто се случува со деца кои, од iosубопитност или незнаење, се способни да туркаат мали предмети во увото и на тој начин да предизвикаат повреда што предизвикува болка. Во овие ситуации, важно е да останете трезвени и да побарате помош од доктор за уши што е можно поскоро, кој дополнително ќе ја процени ситуацијата и ќе препише соодветна терапија.

Како се третира болката во увото?

Секогаш е препорачливо да побарате совет од професионалец, вашиот лекар или фармацевт. Антибиотиците се препорачуваат само 2 или 3 дена по појавата на симптомите, и само ако лекарот смета дека е потребно. Меѓутоа, без разлика дали станува збор за деца или возрасни, важно е да се ублажат проблемите што е можно поскоро – особено за децата кои не знаат јасно да изразат колку точно увото боли и се видно вознемирени. Како прва помош, се препорачува употреба на природни производи, медицински средства, кои се клинички докажани како ефикасни за ублажување на болката во увото.

Само во случај кога има гноен исцедок од увото во кое може да има крв или ако тапанчето е пробиено, се препорачува да не користите ниту еден производ сам, туку веднаш да отидете на лекар.

Се надеваме дека текстот ви беше корисен и дека сега знаете малку подобро зошто има болка во увото, како и како да се третираат и спречат. Дали имате дополнителни прашања? Ни пишувате по е-пошта.