Отитис медиа, или отитис медиа, како што се нарекува медицински, е еден од најчестите воспалителни проблеми кај децата и возрасните. Зошто се појавува и како се третира, одговараме во следните редови.

Што е отитис медиа

Воспаление на средното уво значи дека постои воспалителен процес (воспаление) во ткивото зад ушното тапанче, со често чувство на болка. Воспалението на средното уво најчесто е последица на вирусни и бактериски инфекции (настинки, болести на горниот респираторен тракт), но не мора да биде последица на инфекција, како што е алергија. Се развива многу лесно и кај децата и кај возрасните, а проценките велат дека околу 80% од децата добиваат барем еден отитис медиа пред да започнат со училиште, додека скоро половина од тие деца ќе имаат три или повеќе инфекции на увото во првите три години од животот.

Од друга страна, отитис медиа кај возрасни може да значи посериозен проблем отколку кај дете, и никогаш не треба да прескокнувате да одите на лекар, особено ако отитисот се јавува повеќе пати. Во двата случаи, воспаление на средното уво е придружено со акумулација на секрети во внатрешноста на средното уво поради нарушена функција на Евстахиевата туба и може да биде придружена со екстремна болка. Во зависност од количината на секреција присутна во средното уво и дали се повлекува откако воспалението ќе помине или ќе остане, ние генерално разликуваме два вида на отитис медиа: акутен отитис медиа (АОМ) и секреторен отитис медиа (ОМЕ).

Акутниот отитис медиа е ненадејно воспаление на средното уво придружено со болка, а понекогаш и оток и црвенило. Во некои случаи, пациентот може да развие висока температура. Ако не се лекува навреме и ако се појават повторливи болести, може да се развие во хроничен отитис медиа.

Секреторниот отитис медиа се однесува на излив во средното уво што се јавува ако причината за воспалението не е целосно излечена и не мора да биде придружена со симптоми и знаци на воспаление. Некои пациенти може да имаат оштетен слух, притисок во увото или чувство слично на пукнатина за време на јадење и голтање.

Зошто се јавува отитис медиа?

Причината за воспаление на средното уво е скоро секогаш бактериска или вирусна инфекција, и често како резултат на друга болест: настинки, вируси, грип или алергии, проблеми со синусите, пушење. Кај децата, лежењето е една од најчестите причини. Овие инфекции предизвикуваат застој и оток на носните пасуси, грло и еустахија што резултира со воспаление. Евстахиевата туба служи како проводник и регулатор на притисокот и секретите во средното уво, а неговата дисфункција или нешто што ја нарушува оваа работа доведува до воспалителни процеси. Кај децата, ова е особено карактеристично бидејќи за нив, Евстахиевата туба е пократка и поставена хоризонтално, и повеќе подложна на задржување на секрети и течности, а со тоа и развој на инфекции.

Во секој случај, акумулацијата на течност и / или секрети во средното уво предизвикува болка, оток и црвенило, создавајќи притисок и привремено оштетен слух.

Воспаление на симптомите на средното уво

Симптомите на отитис медиа ги вклучуваат следниве состојби:

 • Болка во увото, особено во лежечка положба
 • Висока температура
 • Пулсира во внатрешноста на увото
 • Оштетен слух
 • Покрај горенаведеното, кај бебиња и деца, симптомите на воспаление вклучуваат:
 • Губење на апетит
 • Раздразливост и плачење
 • Проблеми со спиењето
 • Губење рамнотежа
 • Испуштање од уво
 • Кубење уши

Самото појавување на знаци и симптоми на инфекција на увото е обично брзо и потребно е веднаш да се реагира. Затоа е важно да се посвети посебно внимание и да се обрне внимание на децата, бидејќи тие не знаат како да го изразат она што им пречи и што ги боли, а болката во ушите, особено за нив, може да биде доста непријатна и да предизвика бурни реакции. Ненавремено реагирање, доцна или несоодветен третман доведува до оштетување на слухот.

Воспаление на средното уво – дијагноза и третман

Дијагнозата се поставува со едноставно испитување, отоскопија, доколку е потребно лабораториска анализа, тонска аудиометрија. Кога станува збор за дијагностицирање на оваа воспалителна состојба кај децата, често се изведува тимпанометрија, тест што се изведува со вметнување на мал мек приклучок во отворот на ушниот канал на детето што содржи звучник, микрофон и уред кој може да го промени притисокот на воздухот ушен канал, за да се процени движењето на ушното тапанче што се јавува по промена на притисокот во увото. Тимпанометарот емитува различни тонови за да добие информации за состојбата на средното уво. Овој тип на дијагностички метод се прави за да се утврди дали постои присуство на церумен во увото и дали се работи за секреторен отитис медиа.

Сите овие методи служат за да се воспостави точна дијагноза со цел што побрзо да се пристапи кон соодветен третман, кој понекогаш вклучува антибиотици, а понекогаш и медицински помагала кои ја ублажуваат болката и воспалителните процеси, го подобруваат слухот и го решаваат увото на акумулираниот церумен. Ако се пристапи кон третманот без употреба на антибиотици, на пазарот постои медицински лек во форма на природни капки кои се докажани како ефикасни во третманот на воспаление на средното уво.

Дали постои превенција против отитис медиа?

Секогаш постои некаква превенција. Пушењето, како и изложеноста на чад од тутун, е една од причините за воспаление на средното уво кај бебињата и децата. Исто така, при капење или туширање, пливање – користете чепчиња за уши и капачиња за капење. Бебињата кои се хранат со шишиња и лежат почесто имаат воспаление на средното уво, затоа се препорачува да се смени положбата на хранење и, ако е можно, да се нахрани бебето во поисправена положба.

Дали имате дополнителни прашања? Пишете ни по е-пошта како можеме да ви помогнеме.