Спрејот за уши OтиконTM е медицинско средство од класа II наменет за ублажување на болките во ушите, отстранување на ушниот восок (церумен) и подобрување на слухот. Помага во подобрувањето на слухот во случај кога има церумен во ушниот канал.

Компонентите на Отикон™ дејствуваат синергетски, намалувајќи ја иритацијата и воспалението, ја ублажуваат болката.

Otikon™ sprej pakovanje

Шишенцето од 7ml содржи 70 дози.

Се препорачува за возрасни и деца.
За примена кај деца под 5 годишна возраст, задолжително консултирајте се со лекар.

1-2 кратки прскања во увото (1 секунда), 3 пати на ден.
Во текот на 5-7 дена или додека не се подобрат симптомите.

Доколку не дојде до подобрување на симптомите по 3 дена, јавете се на лекар.
Избегнувајте контакт со очи, слузница, отворени рани и други телесни шуплини, освен увото.

КЛИНИЧКИ ПОТВРДЕН

Aplikacija Otikon™-a

Консултирајте се со лекар во случај на:

  • Воспаление на надворешното уво придружено со излачување на секрет или крварење
  • Егзема (кожна болест) на увото
  • Егзема (кожна болест) на увото
  • Бременост и ако доите

Не користете го ако сте чувствителни на било која од состојките на производот.

Правилна употреба на спрејот

  • Пред првата употреба, прснете 1-2 пати во мијалникот за да проверите дали млазницата работи правилно.
  • Протресете го шишенцето, исправете ја млазницата и ставете го врвот до 0,5cm во отворот на ушниот канал.
  • Не туркајте ја млазницата длабоко во увото.
  • 1-2 кратки прскања (времетраење од околу 1 секунда)
  • Почекајте 30 секунди и ставете топче памук во увото.
  • Благо навалете ја главата за содржината полесно да навлезе во увото.
Инструкции за пациенти

ИЗВЕСТУВАЕ: Ако почувствувате несакани ефекти, разговарајте со вашиот лекар, фармацевт или медицинска сестра. Со пријавување на овие несакани ефекти, можете да помогнете да се процени безбедноста на лекот. Може да пријавите какво било сомневање за несакани ефекти или квалитет на лекот / медицинскиот уред на нашата е-адреса: drugsafety@rhei.life