Болката во увото може да биде предизвикана од различни причинители, па затоа можеме да ја поделиме во неколку категории:

otikon-1.jpg
Безбојна течност, исцедок од увото
Инфекција на ушниот канал
Ушно тапанче
1

Пливачко уво
Подразбира инфекција или иритација на кожата што го обложува ушниот канал. Главниот симптом е чешање на ушниот канал. Ако каналот се инфицира, тој станува болен. Најчесто се појавува кај пливачи и во текот на летниот период.

otikon-2.jpg
Повреда на ушниот канал
2

Повреда на ушниот канал
Памучните тампони или ноктите може да предизвикаат гребнатини во ушниот канал што можат да се инфицираат и да предизвикаат оток и болка.

otikon-3.jpg
Апсцес
3

Апсцес на ушниот канал
Инфекцијата на фоликулите на влакната во ушниот канал може да биде многу болна. Изгледа како мал црвен јазол. Понекогаш се претвора и во мозолче.

otikon-4.jpg
Памучно стапче
Ушен восок
4

Опструкција на ушниот канал предизвикана од ушен восок
Големо парче тврд ушен восок може да предизвика блага болка во увото. Ако восокот се турка со памучно стапче, ушниот канал може да се затне. Ова ќе ја зголеми болката.

otikon-5.jpg
Туѓо тело во ушниот канал
5

Туѓо тело во ушниот канал
Малите деца можат да ставаат мали предмети во ушниот канал. Ова ќе предизвика болка ако предметот е остар или е турнат многу длабоко.

otikon-6.jpg
Гноен исцедок
Крв
6

Сите овие состојби, доколку не се лекуваат, можат да доведат до посериозно воспаление на ушниот канал и гноен исцедок од увото, што може да биде придружено со појава на крв.