Otikon™ logo

Природно решение за болка во увото

Otikon - Природно решение за болка во увото
 • Ја ублажува болката во ушите
 • Ја ублажува болката предизвикана од воспаление на средното уво
 • За сите возрасти

Пред употреба прочитајте го упатството! За намената и несаканите ефекти на медицинското средство посоветувајте се со вашиот лекар или фармацевт.

OtikonTM е медицинско средство од класа II во форма на капки за уши за примена во спреј и содржи природни состојки кои се користат за ублажување на болката во увото, отстранување на вишокот ушен восок (церумен) и подобрување на слухот.

Компонентите

Маслиново масло, маслен екстракт од лопен (Verbascum thapsus), маслен екстракт од невен (Calendula officinalis), маслен екстракт од кантарион (Hypericum perforatum), масло од лаванда (Lavandula officinalis), витамин Е во сончогледово масло, екстракт од рузмарин (Rosmarinus u officinalis) вo масло од маслодајне репке, масло од лук, карнонска киселина.

Bol u uhu

Болка во увото

Што е болка во увото и како безбедно да се ослободите од неа?

Дознај повеќе
Upala srednjeg uha

Воспаленија на средното уво

Дознајте сè за инфекцијата на средното уво и како да се справите со неа.

Прочитај повеќе

ОтиконТМ употреба

Спрејот за уши OtikonTM sе медицинско средство од класа II наменет за ублажување на болките во ушите, отстранување на ушниот восок (церумен) и подобрување на слухот. Помага во подобрувањето на слухот во случај кога има церумен во ушниот канал.

Otikon™ sprej pakovanje

Шишенцето од 7ml содржи 70 дози.

Се препорачува за возрасни и деца.
За примена кај деца под 5 годишна возраст, задолжително консултирајте се со лекар.

1-2 кратки прскања во увото (1 секунда), 3 пати на ден.
Во текот на 5-7 дена или додека не се подобрат симптомите.

Доколку не дојде до подобрување на симптомите по 3 дена, јавете се на лекар.
Избегнувајте контакт со очи, слузница, отворени рани и други телесни шуплини, освен увото.

КЛИНИЧКИ ПОТВРДЕН

Aplikacija Otikon™-a

Консултирајте се со лекар во случај на:

 • Воспаление на надворешното уво придружено со излачување на секрет или крварење
 • Егзема (кожна болест) на увото
 • Егзема (кожна болест) на увото
 • Бременост и ако доите

Не користете го ако сте чувствителни на било која од состојките на производот.

ПРАВИЛНА УПОТРЕБА НА СПРЕЈОТ

ИЗВЕСТУВАЊЕ: Ако почувствувате несакани ефекти, разговарајте со вашиот лекар, фармацевт или медицинска сестра. Со пријавување на овие несакани ефекти, можете да помогнете да се процени безбедноста на лекот. Може да пријавите какво било сомневање за несакани ефекти или квалитет на лекот / медицинскиот уред на нашата е-адреса: drugsafety@rhei.life

Клинички докази

Во третманот на акутен отитис медиум:

 • Eднакво ефикасен како и аналгетските капки за уши
 • …најмалку еднакво ефикасен како амоксицилин во лекувањето на изливите од средното уво и е значително подобар за лекување на болка во увото предизвикана од ОМА.
 • Употреба ја намалува потребата од системско лечење со антибиотици, без зголемен ризик од секундарни компликации.
 • • Наместо препорачаното чекање и следење од 2 до 3 дена, може да се користат капките за уши Отикон™.
Дознај повеќе
Klinički dokazi

Блог

Воспаление на средното уво и како се третира

15.08.2021.|

Отитис медиа, или отитис медиа, како што се нарекува медицински, е еден од најчестите воспалителни проблеми кај децата и возрасните. Зошто се појавува и како се третира, одговараме во следните редови. Што е отитис медиа ...

Зошто боли увото? 10+ причини за болка во увото

04.08.2021.|

Многу луѓе мислат дека болката во увото е карактеристична за детството, меѓутоа, тоа е проблем што многу ги погодува и возрасните. Зошто боли увото и што може да се стори за тоа? Најдете ги одговорите ...

Каде да го купите?

ОтиконТМ можете да го купите во сите подобро снабдени аптеки.

АПТЕКИ ВО БЛИЗИНА

Контакт

Ексклузивен дистрибутер
за Србија, Македонија и Хрватска::

Oktal Pharma logo
Контакт

Ексклузивен дистрибутер
за Босна и Херцеговина:

EL Pharma logo
Контакт

Ексклузивен дистрибутер
за Црна Гора::

Farmont logo