Mnogi ljudi misle da je bol u uhu karakteristična za dečiji uzrast, međutim, u pitanju je tegoba koja u velikoj meri pogađa i odrasle osobe. Zašto uvo boli i šta se može uraditi po tom pitanju? Odgovore potražite u ovom članku.

Bol u jednom ili oba uha javlja se iz više razloga, mada ima i onih koji uopšte nisu povezani sa uhom. Pa ipak, kad govorimo o bolu u uhu izazvanom nekim problemom u ušima, vrlo čest razlog je infekcija ili začepljenje uha. Kako biste bolje razumeli razloge zašto uvo boli kao i koji su sve uzroci za to, treba krenuti od početka.

Anatomija uha

Anatomija uha

Uvo se anatomski sastoji od tri dela:

 • Spoljašnje uho
 • Srednje uho
 • Unutrašnje uho

Spoljašnje uho obuhvata ušnu čauru i spoljni slušni kanal, kao i bubnu opnu koja se nalazi na samoj granici između spoljašnjeg i srednjeg uha. Srednje uho se sastoji od tri međusobno povezane male kosti koje prenose zvučne talase u unutrašnje uho i Eustahijeve tube. Eustahijeva tuba ili cev je kanal koji povezuje srednje uho sa zadnjim delom nosa i služi da obezbedi ventilaciju i izjednačava pritisak sa atmosferskim. Unutrašnje uvo se smatra i najkompleksnijim delom uveta i često se objašnjava kao ušni lavirint satkan od kosti i membrana. Unutrašnje uvo predstavlja spoj organa sluha i ravnoteže i čest je predmet analize kada pacijent ima problema sa slabošću i vrtoglavicama.

Kao što vidite, uvo je veoma kompleksan organ čiji poremećaj nekad prolazi bez simptoma, dok u velikom broju slučajeva dolazi do pojave iritacije, neprijatnosti, bola, u težim slučajevima i do oštećenja pa i gubitka sluha.

Zašto uvo boli?

Bol u uhu je, najčešće, propratni simptom koji se pojavljuje usled infekcije uha. Ove infekcije mogu da utiču na ušni kanal ili srednje i unutrašnje uvo, izazivajući nelagodu, žiganje, iscedak i bol.

Pored infekcije, postoje i brojni drugi razlozi/uzroci ovoj boli:

 • alergija
 • prehlada
 • upala
 • povrede
 • plivačko uvo
 • opekotine od sunca
 • problemi sa sinusima
 • problemi sa zubima
 • glasni zvuci
 • ušni vosak ili cerumen

U zavisnosti od ozbiljnosti situacije i stanja, nekad bol u uhu nestane za 5 do 7 dana, dok je za neka stanja neophodno uključiti terapiju antibioticima i/ili propratnim medicinskim sredstvima.

Vrste bola u ušima

Važno je istaći da postoji akutan i hronični bol u uhu. Kod akutnog bola, najčešće je u pitanju infekcija srednjeg ili spoljašnjeg uha, dok hronična upala uva proizilazi iz začepljenja Eustahijeve tube, usled povrede, mehaničkog oštećenja, nakon infekcije gornjih disajnih puteva. U oba slučaja, bol može biti neprimetna do jako izražena, a u zavisnosti od propratnih simptoma, nalaže se odlazak lekaru na dijagnostički pregled i terapiju.

Jedna od najčešćih tegoba vezanih za uši jeste i Otitis media odnosno upala srednjeg uha, koja takođe može biti akutna i hronična. Više o tome možete pročitati u našem sledećem tekstu.

10+ razoga za bol u uhu

Kao što smo na početku naveli, postoji mnogo razloga zašto uvo boli i u ovom delu ćemo pokušati da ih detaljnije objasnimo kako biste bili informisani, na vreme prepoznali simptome i reagovali na pravi način. Ono što je karakteristično gotovo za sve ove uzroke jesu simptomi, koji su slični i kod dece i kod odraslih, a uključuju:

 • osetljivost na dodir
 • blaga, umerena do velika bol
 • žiganje u uhu
 • crvenilo i svrab
 • povišena temperatura
 • mogući otok
 • oslabljen sluh
 • curenje tečnosti

Povišena temperatura je gotovo uvek znak za infekciju uha koja pogađa ušni kanal ili srednje uho. Infekcije uha se javljaju u periodu gripa i prehlada – virusne upale, mogu biti izazvane bakterijama – bakterijske ili usred povrede uha. Bol u grlu, upala grla i krajnika, laringitis, često za propratni simptom imaju upravo i – bol u uhu.

Česte migrene, dentalni problemi, problemi sa sinusima često su praćeni i probadanjem i/ili bolom u jednom ili oba uha. To se dešava jer dolazi do pritiska na završetke živaca koji su opet povezani sa vilicom, što stvara bol. Otkrivanje uzroka i njegovo rešavanje ujedno rešava i bol u uhu, mada je uvek preporučljivo bol preduprediti adekvatnim kapima i medicinskim sredstvima.

Sezonske alergije ponekad mogu da se izraze i kroz bol u uhu, jer pojedini alergeni mogu da izazovu i upalne procese u srednjem uhu. Ta upala opet dovodi do disbalansa pritiska što izaziva začepljenje ili bol u uhu.

Plivačko uho je infekcija spoljašnjeg dela uha usled ulaska vode u uho, bilo tokom svakodnevnog kupanja ili plivanja u vodi, ronjenja i slično. Česta je pojava u letnjim mesecima i ume da izazove popriličnu neprijatnost. Leči se uglavnom antibioticima, a može se preduprediti korišćenjem medicinskih sredstava koji, zbog svoje specifične kombinacije sastojaka, imaju antiupalna i preventivna svojstva, te blagotvorno deluju na ova i slična stanja.

Ušni vosak iliti cerumen takođe je jedan od razloga zašto uvo boli. Naime, višak ušnog voska dovodi do začepljenja uha i u nekim slučajevima, pojave boli. Važno je napomenuti da ni u ovoj, ni u ostalim situacijama, ne treba posezati za štapićima za uši, jer će i vodu i cerumen samo još više ugurati u unutrašnjost uha i time prouzrokovati veće tegobe. Umesto toga, višak cerumena se uglavnom uklanja ispiranjem, korišćenjem adekvatnih preparata ili uklanjanjem od strane otorinolaringologa.

Povrede i/ili strana tela u uhu takođe su jedan od razloga za pojavu bola. Ovo je češće slučaj kod dece koja, iz radoznalosti ili neznanja, umeju da sitne predmete zature u uhu i tako izazovu povredu koja prouzrokuje bol. U tim situacijama važno je ostati priseban i što pre potražiti pomoć ušnog lekara koji će dalje proceniti situaciju i propisati adekvatnu terapiju.

Kako se leči bol u uhu?

Uvek je poželjno potražiti savet stručnog lica, vašeg lekara ili farmaceuta. Antibiotici se preporučuju tek nakon 2 ili 3 dana od pojave simptoma i to samo ukoliko lekar oceni da su neophodni. Međutim, bilo da su u pitanju deca ili odrasle osobe, važno je i ublažiti tegobe što pre – naročito kod dece koja ne umeju da jasno iskažu kako ih tačno boli uho, a vidno su uznemirena. Kao prva pomoć preporučuje se primena prirodnih proizvoda, medicinskih sredstava, koji su klinički dokazano efikasni u ublažavanju bola u uhu.

Jedino u slučaju da je prisutan gnojni iscedak iz uha u kome može biti i krvi ili ako je probušena bubna opna, preporučuje se da ne koristite nikakav proizvod sami, već da hitno odete lekaru.

Nadamo se da vam je tekst koristio i da sada malo bolje znate zašto dolazi do bola u ušima, kao i koji su načini za lečenje i prevenciju. Imate dodatnih pitanja? Pišite nam na mail.