Upala srednjeg uha ili Otitis media kako se medicinski naziva, predstavlja jednu od najčešćih upalnih tegoba kod dece i odraslih. Zašto se javlja i kako se leči odgovaramo u narednim redovima.

Šta je upala srednjeg uha

Upala srednjeg uha znači da postoji upalni proces (inflamacija) u tkivu iza bubne opne, pri čemu se često javlja osećaj bola. Upala srednjeg uha je najčešće posledica virusnih i bakterijskih infekcija (prehlade, bolesti gornjih disajnih puteva), ali i ne mora biti posledica infekcije, kao na primer usled alergije. Vrlo lako se razvija i u dečijem i odraslom uzrastu, a procene kažu da oko 80% dece obole bar jednom od upale srednjeg uha pre polaska u školu, dok gotovo polovina te dece će imati tri ili više infekcije uha u prve tri godine života.

Sa druge strane, upala srednjeg uha kod odraslih može značiti ozbiljniji problem nego kod deteta i nikad ne treba preskakati odlazak lekaru, naročito ako se upala uha dešava više puta.  U oba slučaja, upala srednjeg uha je praćena nakupljanjem sekreta u unutrašnjosti srednjeg uha usled oslabljene funkcije Eustahijeve tube i može biti praćena izuzetnim bolom. U zavisnosti od količine prisutnog sekreta u srednjem uhu i da li se on povlači nakon prolaska upale ili ostaje, razlikujemo generalno dva tipa upale srednjeg uha: akutni otitis media (AOM) i sekretorni otitis media (OME).

Akutni otitis media je iznenadna upala srednjeg uha praćena bolom i ponekad otokom i crvenilom. U nekim slučajevima, pacijent može razviti i visoku temperaturu. Ako se ne leči na vreme i ako dolazi do ponovnih oboljenja, može se razviti u hroničnu upalu srednjeg uha.

Sekretorni otitis media se odnosi na izliv u srednjem uhu koji se javlja ako se uzrok upale nije potpuno zalečio i ne mora biti sa simptomima i znacima inflamacije.  Kod nekih pacijenata može biti prisutan oslabljen sluh, pritisak u uhu ili osećaj nalik na pucketanje u uhu tokom jela i gutanja.

Zašto nastaje upala srednjeg uha?

Uzrok upale srednjeg uha gotovo uvek je bakterijska ili virusna infekcija, a često kao rezultat druge bolesti: prehlade, virusa, gripa ili alergije, problema sa sinusima, pušenja. Kod dece je jedan od čestih uzroka hranjenje u ležećem položaju. Ove infekcije izazivaju zagušenje i oticanje nosnih prolaza, grla i eustahije što rezultira upalom. Eustahijeva tuba služi kao provodnik i regulator pritiska i sekreta u srednjem uhu, te njegova disfunkcija odnosno bilo šta što remeti taj rad dovodi do upalnih procesa. Kod dece je ovo naročito karakteristično jer je njima Eustahijeva tuba kraća i horizontalno položena te podložnija zadržavanju sekreta i tečnosti i time razvoju infekcija.

U svakom slučaju, nakupljanje tečnosti i/ili sekreta u srednjem uhu izaziva bol, otok i crvenilo, stvara se pritisak i privremeni slabiji sluh.

Upala srednjeg uha simptomi

Simptomi upale srednjeg uha uključuju sledeća stanja:

 • Bol u uhu, naročito u ležećem položaju
 • Visoka temperature
 • Pulsiranje unutar uha
 • Oslabljen sluh
 • Pored gore navedenog, kod beba i dece, simptomi upale uključuju i:
 • Gubitak apetita
 • Razdraženost i plač
 • Probleme sa spavanjem
 • Gubitak ravnoteže
 • Iscedak iz uha
 • Čupkanje ušiju

Sama pojava znakova i simptoma infekcije uha je najčešće brza i potrebno je odmah reagovati. Zato je važno decu naročito paziti i obraćati pažnju jer ona ne umeju da iskažu šta im smeta i šta ih boli, a bol u uhu pogotovo za njih, ume da bude prilično neprijatna i da izazove burne reakcije. Nereagovanje na vreme, kasno ili neadekvatno lečenje povlači za sobom oštećenje sluha.

Upala srednjeg uha – dijagnoza i lečenje

Dijagnoza se uspostavlja jednostavnim pregledom, otoskopijom, po potrebi laboratorijskom analizom, tonalnom audiometrijom. Kada je u pitanju dijagnostika ovog upalnog stanja kod dece, često se radi timpanometrija, test koji se izvodi tako što se u otvor dečijeg ušnog kanala stavlja mali mekani čep u kojem se nalaze zvučnik, mikrofon i uređaj koji je u stanju da promeni pritisak vazduha u ušnom kanalu, kako bi se procenilo kretanje bubne opne koje nastaje nakon promene pritiska u uhu. Timpanometar ispušta različite tonove kako bi se dobile informacije o stanju srednjeg uha. Ovaj vid dijagnostičke metode se radi kako bi se utvrdilo postoji li prisustvo cerumena u uvetu i da li je u pitanju sekretorni otitis media.

Sve ove metode služe da se uspostavi tačna dijagnoza kako bi se što pre pristupilo adekvatnom lečenju koje ponekad uključuje antibiotike, a ponekad medicinska sredstva koja olakšavaju bol i upalne procese, pospešuju sluh i rešavaju uho nakupljenog cerumena. U slučaju da se lečenju pristupa bez korišćenja antibiotika, na tržištu postoji i medicinsko sredstvo u vidu prirodnih kapi koje su dokazano delotvorne u terapiji upale srednjeg uha.

Postoji li prevencija protiv upale srednjeg uha?

Neki vid prevencije uvek postoji. Pušenje, kao i izlaganje duvanskom dimu predstavljaju jedan od uzroka za upalu srednjeg uha kod beba i dece. Takođe, kada se kupate ili tuširate, plivate – koristite čepiće za uši i kape za kupanje. Kod beba koje se hrane na flašicu i u ležećem položaju češće su pojave upale srednjeg uha, pa je preporučljivo promeniti položaj hranjenja i, ako je moguće, bebu hraniti u uspravnijem položaju.

Imate dodatna pitanja? Pišite nam na mail kako možemo da vam pomognemo.